Srpski  |
  English  |
  Deutsch  |


Zanimljivosti »


Organizacija vodjenja domacinstva

Čitanja: 768 | Komentara: 0print rss Bookmark and Share
Organizacija vodjenja domacinstva

 

Ukoliko je vaš dom kompletno organizovan, čestitamo Vam. Pripadate retkoj grupi žena koja sve stiže da uredi.

Onima kojima je potrebna bolja organizacija možemo reći da zaista nije tako teško kao što se čini. Organizacija vođenja domaćinstva je odlična navika i pomoći će vam da sačuvate pristojnost izgleda vašeg doma čak i kada nemate dovoljno vremena za temeljnije čišćenje.

Dajemo vam nekoliko saveta kako da započnete organizovano vođenje domaćinstva:

1. izaberite odakle da počnete: možete početi odakle god želite, razmislite šta je to što vam najviše smeta. Razmislite koje vam stvari najviše smetaju kada počinjete sa čišćenjem i počnite od tih poslova.

2. izaberite sistem za svoju organizaciju: počnite sa nečim krajnje jednostavnim i onda napredujte u tom procesu. Morate nabaviti ili prikupiti stavke koje su vam potrebne, na primer, ako sređujete papire morate nabaviti fascikle.

3.izaberite mesto za skladistenje: ukoliko imate podrum ili garažu, odredite deo tog mesta za skladištenje stvari koje planirate da zadržite ili za deo stvari koje treba skladištiti kasnije.

 

Možete se organizovati tako što ćete sređivati sobu po sobu.

Dnevna soba je prva soba u vašoj kući koja ostavlja utisak na vaše goste. Kako kažu, prvi utisak je poslednji utisak, tako možete ostaviti neizbrisivi utisak na svoje goste. U većini domova, magazini i novine su nagomilani u dnevnoj sobi. Idite do gomile i odbacite stara izdanja. Sledeći su podovi i tepisi (ukoliko ih imate) a onda i čišćenje nameštaja, prozora...

 

Soba koja obezbeđuje ukućanima hranljive materije, energiju i dobro zdravlje je kuhinja. Kuhinja je i prva oblast u kojoj se bakterije mogu razviti zbog toga je higijena kuhinje od izuzetnog značaja. Veoma je važno da je uvek čista i organizovana zbog zdravlja vaše porodice. Počnite sa čišćenjem frižidera i bacanjem svega čemu je istekao rok trajanja. Možete očistiti frižider i zamrzivač sirćetom ili blagom tečnošću za sudove. Očistite ormare i fioke i oribajte ih sirćetom i vodom ili nekim drugim dezinfekcionim sredstvom. Otkada se koristi dosta ulja u pripremanju hrane, zidovi i pločice se lako zamaste a onda se i prašina lako lepi. To može biti vaš sledeći posao. Odbacite sve naprave koje niste koristili u protekle dve godine ili ih prebacite na drugo mesto u svojoj kući.

 

Isti sistem organizacije možete koristiti u svim drugim delovima svoje kuće. U kupatilu, uklonite sve prazne bočice sapuna, šampona, balsama. Proverite vašu šminku, rokovi trajanja su uglavnom 6 meseci, za maskaru 3 meseca.

U spavaćoj sobi koristite istu tehniku. Sredite svoju odeću i obuću. Sezonsku odeću spakujte u zaštitne kese ukoliko vam je potrebno više mesta u vašem ormanu.

 

Organizovanje poslova u domaćinstvu nije teško ali vam je potrebno našto vremena da započnete. Odredite posebno mesto za sva sredstva za čišćenje i čuvajte ih na istom mestu.

 

 

 


Zanimljivosti

Kako odabrati jorgan?

Kako odabrati jorgan?

Postoji dosta različitih jorgana što može biti veoma frustrirajuće dok ne pronađete odgovarajući. Postoji nekoliko faktora koje morate da razmotrite pre nego što krenete da tražite jorgane.

opširnije »


Koje su karakteristike dobrog jastuka

Koje su karakteristike dobrog jastuka

Kvalitetan san je nedostižna udobnost miliona. Kompleksan proces postizanja modela kvalitetnog sna može dovesti u pitanje brojne faktore koje ste možda, a možda čak i niste razmotrili. Jedan od takvih faktora je jednostavno pogrešan izbor jastuka.

opširnije »


5 saveta za kvalitetniji san

5 saveta za kvalitetniji san

Sitne promene u nasoj dnevnoj rutini mogu pozitivno uticati na kvalitet spavanja!

opširnije »Stotex novosti

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

Kako čovek jedno radno vreme provede spavajući, zaslužuje zdrav i udoban san. Stalna temperatura, pravilan položaj glave, nežan dodir od ...

opširnije »


ŠTEPANI PROGRAM

ŠTEPANI PROGRAM

Štepani program firme Stotex oflikuje visok kvalitet izrade, dizajn, mekoća, mala težina, elastičnost. Kolekcija SuperSoft pripadaju jastuci i jorgani (zimski ...

opširnije »


ANTIALERGIJSKI PROGRAM

ANTIALERGIJSKI PROGRAM

Kako smo uopšte došli na ideju da se pozabavio ovom temom? Alergija se može javiti u mnogo različitih oblika. Počev ...

opširnije »Primajte novosti