Srpski  |
  English  |
  Deutsch  |


Zanimljivosti »


Istorijat kicenja jelke

Čitanja: 5115 | Komentara: 0print rss Bookmark and Share
Istorijat kicenja jelke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svake godine pred Novu godinu većina nas kiti jelku. Ali, malo je onih koji znaju zašto se to radi. U tekstu koji sledi naučite i to.Postoje dva verovanja o tome kako je nastalo kićenje jelki. Prema prvom, sveti Bonifacije je spasao život detetu koje su pagani hteli da žrtvuju, tako što je pesnicom sravnio sa zemljom hrast oko kojeg su se okupili. Na mestu gde se nalazio hrast nikla je jela, kao simbol Isusovog večnog života.

 

Prema drugom verovanju, pre više od dve hiljade godina, ispred pećine u kojoj se rodio Isus rasli su bor, kedar i jelka. Od sreće što se rodio božji sin, bor i kedar su se zatresli i poklonili mu plodove. Jelka je počela da plače što nema plod i što ne može ništa da mu pokloni. Jedan anđeo se sažalio, skinuo zvezdu sa neba i dao je jelki. Jelka se savila i sa svog vrha nežno stresla zvezdu pored Isusa.

 

Zimzeleno drvo je simbol večnog života kod mnogih starih naroda (Egipćani, Kinezi, Jevreji). Postoji više legendi o tome kako je nastala prva novogodišnja jelka. 
 

Običaj kićenja novogodišnje i božićne jelke vuče korene iz XI veka. "Rajsko drvce" ukrašeno crvenim jabukama 24. decembra, na dan Adama i Eve, u Zapadnoj Nemačkoj se s vremenom počelo unositi u kuću i kititi kolačićima različitog oblika. Sveće, kao simbol Hrista, bile su obavezni pratilac toga običaja. U istoj sobi nalazile su se male piramide pravljenje od hrane i ukrašavane zelenilom, svećama i zvezdama.

 

Spajanjem ta dva običaja u XVI veku ustalio se ritual ukrašavanja božićnog drveta, da bi se do XVIII veka on proširio na celu Nemačku, Francusku i Austriju. Princ Albert, muž kraljice Viktorije, doneo je jelku u vindzorski zamak 1841. godine. Ta jelka bila je ukrašena igračkama i malim poklonima, venčićima, slatkišima i papirnim cvetićima. Običaj se iz kraljevskog kruga brzo proširio na srednju klasu, a zatim i na običan narod.

 

Posredstvom Nemaca jelka se u ranom XVII veku doselila i u Severnu Ameriku, a preko zapadnih misionara božićno drvo tokom XIX i XX veka stiže i u Kinu i u Japan. Raskošni izgled koji simbolizuje sreću, obilje i blagostanje jelka je dobila u XIX veku.

KIĆENJE JELKE

Jedan od najlepših običaja u vezi s nastupanjem Nove godine jeste kićenje jelke. Kako ćete okititi jelku u današnje vreme - stvar je ukusa, dovitljivosti, materijalnih mogućnosti, ali i znanja. Mi vam nudimo nekoliko saveta u vezi s kićenjem, kako bi vaša novogodišnja jelka bila pravi odraz raspoloženja u kojem ste. Pozabavimo se, prema tome, bojama.

 

Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali ne preterujte ni s preuranjenim kićenjem. Ukoliko prerano okitite jelku, može se desiti da vas sav taj sjaj i bleštavilo boja zasite pre vremena. U duhu naših običaja, razmislite o tome da bi jelku trebalo da postavite neposredno pred Novu godinu, kako bi ostala do Srpske Nove godine.

 

Takođe, poželjno je da svaki ukućanin, pa čak i gost, stavi neki svoj ukras na jelku, kako bi se osećao prijatnije. To ne moraju nužno biti kupovni ukrasi; podjednako lepa može biti i jelka okićena bombonama ili ukrasima koje sami napravite. No, vratimo se bojama.

 

Zelena - ovu boju treba što više koristiti. Novogodišnja groznica može biti jako stresna i zato je važno da kućom dominira zelena, jer je to boja koja umiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantno crvenoj novogodišnjoj boji. Ukoliko ste se odlučili za zelenu jelku, to je dobar izbor, jer uz zelenu boju pristaje čak i mnoštvo raznobojnih ukrasa.

Bela - feng šui kaže da je to boja bez života, "boja bez boje", i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa.

Crvena- ne kaže se uzalud da je to boja koja simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i duboku i strasnu ljubav. Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu.

Plava- boja duhovnosti, saosećajnosti i nežnosti. Povezuje se s duhovnošću, stalnošću i vernošću. Kao i zelena, i ona deluje smirujuće. Zato, ako se umesto za zelenu, opredelite za belu veštačku jelku, idealna boja ukrasa je upravo plava.

Ljubičasta (purpurna)- boja koja simbolizuje vernost, istinitost, ljubav i patnju. To je, u isti mah, i boja visokog plemstva, te jelka može zaista izgledati ekskluzivno ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

 


Zanimljivosti

Kako odabrati jorgan?

Kako odabrati jorgan?

Postoji dosta različitih jorgana što može biti veoma frustrirajuće dok ne pronađete odgovarajući. Postoji nekoliko faktora koje morate da razmotrite pre nego što krenete da tražite jorgane.

opširnije »


Koje su karakteristike dobrog jastuka

Koje su karakteristike dobrog jastuka

Kvalitetan san je nedostižna udobnost miliona. Kompleksan proces postizanja modela kvalitetnog sna može dovesti u pitanje brojne faktore koje ste možda, a možda čak i niste razmotrili. Jedan od takvih faktora je jednostavno pogrešan izbor jastuka.

opširnije »


5 saveta za kvalitetniji san

5 saveta za kvalitetniji san

Sitne promene u nasoj dnevnoj rutini mogu pozitivno uticati na kvalitet spavanja!

opširnije »Stotex novosti

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

Kako čovek jedno radno vreme provede spavajući, zaslužuje zdrav i udoban san. Stalna temperatura, pravilan položaj glave, nežan dodir od ...

opširnije »


ŠTEPANI PROGRAM

ŠTEPANI PROGRAM

Štepani program firme Stotex oflikuje visok kvalitet izrade, dizajn, mekoća, mala težina, elastičnost. Kolekcija SuperSoft pripadaju jastuci i jorgani (zimski ...

opširnije »


ANTIALERGIJSKI PROGRAM

ANTIALERGIJSKI PROGRAM

Kako smo uopšte došli na ideju da se pozabavio ovom temom? Alergija se može javiti u mnogo različitih oblika. Počev ...

opširnije »Primajte novosti