Srpski  |
  English  |
  Deutsch  |


Zanimljivosti »


Koje su karakteristike dobrog jastuka

Čitanja: 8771 | Komentara: 0print rss Bookmark and Share
Koje su karakteristike dobrog jastuka

Kvalitetan san je nedostižna udobnost miliona. Kompleksan proces postizanja modela kvalitetnog sna može dovesti u pitanje brojne faktore koje ste možda, a možda čak i niste razmotrili. Jedan od takvih faktora je jednostavno i pogrešan izbor jastuka. Saznajte šta jedan jastuk čini dobrim jastukom i uskoro ćete spavati bolje.

Nemojte kupiti jastuk koji ne ispunjava sledeća 4 kriterijuma:
 
  1. Dobar jastuk je napravljen tako da drži kičmu u prirodnom položaju
Čovekov vratni deo kičme je blago zakrivljen prema napred, i veoma je važno održati ovakav položaj kičme kada smo u položaju odmaranja. Ukoliko je jastuk previsok kada spavate na strani ili na leđima, vaš vrat je savijen previše prema napred ili sa strane, prouzrokujući naprezanje mišića na zadnjem delu vrata i ramena. Ovakva pozicija takođe može prouzrokovati smetnje prilikom disanja, a ponekad i hrkanje. Ukoliko je jastuk suviše nizak, vratni mišići takođe moraju biti stegnuti, a ne opušteni.
Zasnovano na merama tela i ličnom izboru, jastuk treba da ima visinu od 10 – 15 cm, pravilno pridržavajući glavu i vrat ( i ramena kada ležite na leđima).
 
  1. Jastuk mora biti udoban
Veliki udeo u tome šta jedan jastuk čini dobrim su i lični izbori. Ako vam se čini da je jastuk udoban, verovatno će vam pomoći da se opustite, dobro otspavate i probudite se odmorni ujutru. Površina jastuka takođe može biti izvor udobnosti – neki ljudi više vole pamučne jastučnice koje hlade , dok drugi preferiraju tople jastučnice od flanela.
 
  1. Jastuk mora biti prolagodljiv
Kako bi jastuk bio adekvatan različitim pozicijama tokom spavanja, najbolje bi bilo ukoliko bi jastuk mogao da bude prilagodljiv kako bi odgovarao jedinstvenom obliku kičme i poziciji spavanja korisnika. Jastuk se mora formirati prema idividualnim karakteristikama korisnika i mora ublažavati sve tačke pritiska.
 
 
 
  1. Jastuk za svaku poziciju
Pozicija prilikom spavanja će odrediti način na koji se jastuk može koristiti za obezbeđivanje odgovarajuće podrške.
- korišćenje jastuka dok spavate na leđima
Kada ležite na leđima, jastuk bi trebalo da podržava prirodnu krivinu vratnog dela kičme, sa adekvatnom podrškom glave, vrata i ramena. Kada spavate na leđima, visina jastuka mora biti manja nego prilikom spavanja sa strane. Postavljanje jednog ili dva jastuka ispod kolena može ublažiti bilo kakav bol u leđima, i najpogodnija je pozicija za leđa.
- korišćenje jastuka dok spavate sa strane
Kada ležite sa strane, jastuk bi trebalo da podržava glavu i vrat na takav način da kičma održi pravu i prirodnu horizontalnu liniju. Težina treba da bude ravnomerno raspoređena kako se ne bi stvorilo neprirodno savijanje i pritisak. Nekim ljudima može odgovarati postavka malog jastuka ili urolanog peškira ispod struka dok leže sa strane kako bi imali dodatnu podršku.
- korišćenje jastuka dok spavate na stomaku
Ukoliko spavate ili se odmarate ležeći na stomaku, jastuk bi trebalo da bude skoro ravan, ili bi glavu trebalo postaviti direktno na dušek, tako da glava i vrat nisu okrenuti neprirodno na bilo koju stranu. U ovoj poziciji, često je dobro postaviti još jedan skoro ravan jastuk ispod stomaka kako bi kičma zadržala svoju prirodnu zakrivljenost.
 

 


Zanimljivosti

Pomoc hotelima pri odabiru hotelskog tekstila

Pomoc hotelima pri odabiru hotelskog tekstila

  Kada setate kroz hol hotela I bacite pogled na hotelsku sobu, prva stvar koju gost primeti je posteljina na ...

opširnije »


Odrzavanje tepiha

Odrzavanje tepiha

Prolece je pravo vreme za ciscenje celog stana.  Ovog puta, zeleli bismo da sa Vama podelimo kratka uputstva o odrzavanju ...

opširnije »


Najbolje sretstvo za ciscenje stakla

Najbolje sretstvo za ciscenje stakla

Postoje stotine komercijalnih sredstava za čišćenje. Neki imaju toksične sastojke, dok drugi koriste sastojke koji čuvaju našu okolinu. Kada pravite izbor prilikom kupovine, birajte proizvode koji su ekološki. Postoje mnoge kompanije koje su se specijaliz

opširnije »Stotex novosti

STEP DEKE

STEP DEKE

Deke su artikal koji moze da ima vise namena. Moze da sluzi kao pokrivac, ali i kao dekoracija za krevet! ...

opširnije »


POSTELJINA

POSTELJINA

Prava posteljina je ona za koju jedva cekate da je opet stavite na krevet! To znači da ste pri kupovini ...

opširnije »


STOLNJACI

STOLNJACI

Svako godišnje doba idealno je vreme za druženje i lepe događaje. Naši stolnjaci spojiće lepo sa korisnim. Pored toga što ...

opširnije »Primajte novosti