Srpski  |
  English  |
  Deutsch  |


Zanimljivosti »


5 saveta za kvalitetniji san

Čitanja: 1216 | Komentara: 0print rss Bookmark and Share
5 saveta za kvalitetniji san

Uveče, kada ugasimo svetlo, telo se umiri i za približno 15-ak minuta utonemo u san. Odrasli uglavnom spavaju 7-10 sati dnevno. Nekima je potrebno manje sna tokom dana, ali to je mali procenat populacije. Premalo spavanja na dnevnom nivou, ili nekvalitetan san ima veliki uticaj na naše raspoloženje, nivo energije, kao i sposobnost da se nosimo sa svakodnevnim stresom. Većina odraslih osoba ima iskustva sa nesanicom i lošim spavanjem, a uzrok tome je u najvećem broju slučajeva stres.Iako su neke stresne situacije i problemi potpuno van naše kontrole, mi možemo promeniti svoje ponašanje te stres kanalisati drugačije. Sitne promene u našoj dnevnoj rutini takođe mogu pozitivno uticati na naš kvalitet spavanja.

1. Redovno vežbanje – bolje spavanje

Umerena telesna aktivnost 3-4 puta nedeljno poboljšava spavanje i snabdeva telo energijom tokom dana. Osobe koje redovno vežbaju imaju daleko manje problema sa slabim spavanjem. Međutim, nije preporučljivo vežbati pred spavanje, bar 3-4 sata. Tačno je da vas telesna aktivnost iscrpi i umori, li i po prestanku vežbanja u organizmu se odvijaju brzi procesi koji telu ne dozvoljavaju da se umiri i pripremi za spavanje. Zato izbegavajte vežbanje pred spavanje i dozvolite telu da se opusti. Odličan efekat se postiže tuširanjem mlakom vodom, koja će opustiti vaše mišiće i osloboditi vas napetosti.

2. Uspostavite rutinu pre spavanja i opustite se na svoj način

»Vreme je za spavanje …«. Poznata fraza, koju smo slušali u detinjstvu ali moramo priznati da smo tada i bolje spavali. Tajna kvalitetnog spavanja se skriva i u rutini. Pokušajte da u krevet idete svake večeri u približno vreme, isto važi i za buđenje i ustajanje. Približno sat vremena pred spavanje počnite da se opuštate i ne opterećujte se stvarima koje vas čekaju sutradan na to do listi. Kako to izvesti? Pročitajte knjigu, poslušajte muziku koju volite ili popijte šolju čaja. Šoljica čaja, isto kao i šolja mleka, predstavlja najprirodnije i neškodljivo sredstvo za umirenje i bolje spavanje.

3. Pazite šta jedete za večeru!

Obratite pažnju na namirnice koje ste uneli u svoje telo. Kofein i alkohol izbegavajte barem 6 sati pred spavanje i smanjite unos namirnica bogatih ugljenim hidratima i šećerom. Vaš poslednji obrok bi trebao biti najmanje sat ipo pred spavanje, da vaše telo ne bi energiju usmerilo na varenje hrane, već se opustilo i pripremilo za spavanje.

4. Postarajte se da vaša spavaća soba bude prijatna, tamna i tiha

Da bi prostor u kome spavate bio prijatniji, oslobodite ga faktora koji negativno utiču na spavanje. Obezbedite da u spavaćoj sobi nema buke, spustite zavese odnosno roletne, provetrite sobu i napunite je svežim vazduhom. Optimalna temperatura za spavanje je između 15 i 23°C.

5. Kakvo je vaše okruženje za spavanje?

Dušek treba da bude udoban. Kada spavate na dotrajalom i deformisanom dušeku, on pritiska vaše telo na pojedinim tačkama i zaustavlja cirkulaciju krvi na tom mestu. Da biste to izbegli, vi se tokom noći pomerate i prevrćete, što remeti vaš san. Zato je neophodno da imate "zdrav" i funkcionalan dušek. To važi i za jastuke. Svaki čovek ima drugačiji oblik glave, vrata i ramena a uglavnom posedujemo jastuke koji ne podupiru pravilno naše telo što prouzrokuje bolove u vratu i ramenima. Ako su vam opisani simptomi i situacije poznati, trenutak je da zamenite svoj dusek, obezbedite sebi odgovarajući jastuk i pokrivac.

Ne prihvatajte loše spavanje kao način života i ne pristajte na kompromise kada je kvalitet sna u pitanju. Kvalitetno spavanje obezbeđuje kvalitetan i zdrav život zato je vreme da naučite kako da spavate boljei živite kvalitetnije.

 


Zanimljivosti

Pomoc hotelima pri odabiru hotelskog tekstila

Pomoc hotelima pri odabiru hotelskog tekstila

  Kada setate kroz hol hotela I bacite pogled na hotelsku sobu, prva stvar koju gost primeti je posteljina na ...

opširnije »


Odrzavanje tepiha

Odrzavanje tepiha

Prolece je pravo vreme za ciscenje celog stana.  Ovog puta, zeleli bismo da sa Vama podelimo kratka uputstva o odrzavanju ...

opširnije »


Najbolje sretstvo za ciscenje stakla

Najbolje sretstvo za ciscenje stakla

Postoje stotine komercijalnih sredstava za čišćenje. Neki imaju toksične sastojke, dok drugi koriste sastojke koji čuvaju našu okolinu. Kada pravite izbor prilikom kupovine, birajte proizvode koji su ekološki. Postoje mnoge kompanije koje su se specijaliz

opširnije »Stotex novosti

STEP DEKE

STEP DEKE

Deke su artikal koji moze da ima vise namena. Moze da sluzi kao pokrivac, ali i kao dekoracija za krevet! ...

opširnije »


POSTELJINA

POSTELJINA

Prava posteljina je ona za koju jedva cekate da je opet stavite na krevet! To znači da ste pri kupovini ...

opširnije »


STOLNJACI

STOLNJACI

Svako godišnje doba idealno je vreme za druženje i lepe događaje. Naši stolnjaci spojiće lepo sa korisnim. Pored toga što ...

opširnije »Primajte novosti