Srpski  |
  English  |
  Deutsch  |


Zanimljivosti »


У ком посуђу је најбоље кувати

Čitanja: 2337 | Komentara: 0print rss Bookmark and Share
У ком посуђу је најбоље кувати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стручњаци препоручују емајлирано, посуђе од нерђајућег челика, али и тефлонско познатих произвођача којe има изузетно дугачак рок трајања и својства за практичну употребу

Када је Америчка агенција за заштиту животне средине прошле недеље издала строга ограничења о употреби хемикалија које се користе у производњи непријањајућих тигања, питање „здравог” посуђа поново је постало актуелно.  У чему је најздравије припремати храну, да ли су тефлонски тигањи заиста опасни, како се често тврди у истраживањима, и колико је ова тема део маркетинга, а колико стварно треба да нас брине? На домаћем тржишту тефлонски тигањи и даље се употребљавају и домаћице их сматрају изузетно практичним. Велике компаније које деценијама производе тефлонско посуђе под притисцима су пре шест година престале да употребљавају ПФОА (перфлорооктанска киселина), о којој се толико говори и због које је тефлонско посуђе било у средишту негативних кампања.

Тефлонско посуђе је, дакле, здраво за употребу, уз правилно коришћење, што се не може потврдити и за оно купљено на пијаци или кинеско, за које купац не може да зна какви материјали су коришћени у његовој производњи. И без обзира на многобројне кампање и рекламе, друге врсте шерпи и тигања, нарочито керамичке, нису се толико одомаћиле код нас, што због цене, што због чињенице да и ови производи имају доста мањкавости. 

– Керамичко посуђе се доста рекламира, али чини ми се да полако губи трку. То, иначе, није керамичко посуђе, него је реч о нелепљивом премазу који не садржи ПФОА (перфлорооктанску киселину). Направљен је на бази природних, минералних сировина. То је у ствари органско-неоргански хибридни материјал. Одликује га висока тврдоћа, температурна отпорност, нелепљивост и сјај. За разлику од ПТФЕ премаза (тефлона) који је углавном црне боје, керамички премаз може бити у светлијим нијансама, што представља новину на тржишту. У односу на тефлон керамички премаз има предности што је температурно отпорнији (до 450 степени Целзијуса у односу на 240 степени, што је граница за безбедну употребу тефлона) и што може бити у више боја – каже за „Политику” Александар Марковић, директор „Металац посуђа”. 

– Керамика и емајл иначе нису у истој категорији посуђа. Емајл се наноси на челични лим и по структури је најсличнији стаклу. Емајл није нелепљив премаз попут тефлона или такозваног керамичког премаза. Тако да керамика није замена за емајл већ је више замена за ПТФЕ (тефлон) – кажу у „Металцу”. Како истичу, често прање у машини за посуђе може да умањи нелепљивост услед агресивног дејства детерџента за машинско прање на површину премаза, па се саветује ручно прање, као и употреба пластичног или дрвеног прибора. У овој компанији кажу да је убедљиво најздравије емајлирано посуђе у коме може и да се спрема и да се чува храна, а пошто је дуго у употреби можемо бити сигурни и да не штети здрављу.  За препоруку је и посуђе од нерђајућег челика у коме ипак не би требало чувати храну већ је само припремати.

Према важећим стандардима квалитета ,при званичном увозу посуђа акредитоване лабораторије требало би да контролишу различите параметре,као што су безбедност глазуре код керамичког, порцеланског или глиненог посуђа, које супстанце из пластичног посуђа подлежу ограничењима или какву би отпорност посуђе морало да има…  

Све што се легално увози, сазнајемо, пролази контроле на граници. То су лабораторијске и визуелне контроле. Наравно, инспекције не могу да гарантују за посуђе са пијаца, за које трговци не издају рачуне или не постоје информације о пореклу или испуњености стандарда. То је област сиве економије, а она није у домену рада инспекције.

Црно тржиште посуђа ипак цвета. Посуђе се продаје на улици, пијацама, од врата дои врата. Ова роба стиже из Кине и Турске и, како кажу у инспекцији, врло је ризично куповати посуђе за које нисте сигурни од којих материјала је произведено. 

Три система обезбеђења

 

 

 

Један од производа који никада није изашао из моде јесте експрес лонац. Међутим произвођачи упозоравају да не би било лоше да се и при његовој куповини води рачуна о томе где се набавља. Експрес лонац мора да буде од нерђајућег челика, да има три система обезбеђења и Ц-знак, то јест сертификат о усаглашености са стандардима безбедности. Важно је и која сертификациона кућа издаје атест, јер ипак је реч о посуђу које у случају да није произведено по стандардима може да изазове озбиљне последице.

 

Рок за тефлонско посуђе

 Просечан купац обично има недоумицу колико се дуго може користити тефлонско посуђе и да ли је безбедна његова употреба када се с временом делимично оштети. Стручњаци кажу да међу тефлонском посуђу постоје заиста велике разлике у квалитету и врло је важно користити посуђе проверених произвођача. Сами премази могу бити различитог нивоа квалитета, посуде могу бити различитих дебљина лима (алуминијумског или челичног). Што се тиче функционалности и трајности квалитетније је оно посуђе које је веће дебљине и на које је нанет тефлонски премаз из више слојева. Оно може да се користи годинама уколико се држите упутства за употребу. Према упутствима произвођача, ово посуђе не би требало прегревати, требало би га користити на умереним, средњим температурама и треба водити рачуна да се не оштети унутра.

– Произвођачи тефлонског премаза тврде да је ПТФЕ (тефлон) један од најинертнијих познатих материјала. То значи да на њега не могу утицати никакве телесне течности, чак ни јаке киселине у људском стомаку. То што се евентуално прогута (у неким неповољним околностима) безопасно би прошло кроз дигестивни систем. Ми као произвођачи посуђа ипак препоручујемо да се посуђе које се оштети даље не користи – кажу у „Металцу”.

 

 

 

 


Zanimljivosti

Kako odabrati jorgan?

Kako odabrati jorgan?

Postoji dosta različitih jorgana što može biti veoma frustrirajuće dok ne pronađete odgovarajući. Postoji nekoliko faktora koje morate da razmotrite pre nego što krenete da tražite jorgane.

opširnije »


Koje su karakteristike dobrog jastuka

Koje su karakteristike dobrog jastuka

Kvalitetan san je nedostižna udobnost miliona. Kompleksan proces postizanja modela kvalitetnog sna može dovesti u pitanje brojne faktore koje ste možda, a možda čak i niste razmotrili. Jedan od takvih faktora je jednostavno pogrešan izbor jastuka.

opširnije »


5 saveta za kvalitetniji san

5 saveta za kvalitetniji san

Sitne promene u nasoj dnevnoj rutini mogu pozitivno uticati na kvalitet spavanja!

opširnije »Stotex novosti

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

NOVO - Jastuk sa dodatkom lavande

Kako čovek jedno radno vreme provede spavajući, zaslužuje zdrav i udoban san. Stalna temperatura, pravilan položaj glave, nežan dodir od ...

opširnije »


ŠTEPANI PROGRAM

ŠTEPANI PROGRAM

Štepani program firme Stotex oflikuje visok kvalitet izrade, dizajn, mekoća, mala težina, elastičnost. Kolekcija SuperSoft pripadaju jastuci i jorgani (zimski ...

opširnije »


ANTIALERGIJSKI PROGRAM

ANTIALERGIJSKI PROGRAM

Kako smo uopšte došli na ideju da se pozabavio ovom temom? Alergija se može javiti u mnogo različitih oblika. Počev ...

opširnije »Primajte novosti